Dub Székház 2017 a Campus Fesztiválon – Fonogeri

GYULA GERGŐ 2006-ban FONOGERI néven összeállította első, demo albumát „Marbles” címmel, majd a Tilos Rádióban játszotta az anyagot a Cökxpôn Ambient Társaság megkeresésére. Stílusa javarészt chillout, triphop és ambient, összességében kísérleti electroként jelölhető.

2007-ben fellépett az EFOTT-on a Dub Székház Sátorban 2 órás – kifejezetten a fesztiválra készült – műsorával.

2009-ben szerződött a Jamendo-val és összeállította új albumát „Letters From Home” címmel, melyet több ezren hallgatnak és töltenek le azóta is, de felfigyeltek rá külföldi rádiók, podcastok és egyéb műsorsugárzó platformok is (Chillcast with Anji Bee, SF CA, Cary Norsworthy’s Expand Your Musical Horizons, SF CA, XtraChill with Andreas, Bonn DE, All Tribes Radio, Subzero Soundworks, last.fm stb).

2010-ben „Esti Mese” és „Roughneck Selection” címmel jelentetett meg két kisebb, egybevágott albumot, melyek egy-egy hosszú, összetett, álomszerű történetként értelmezhetők. Ugyanebben az évben a Korai Örömből korábban kilépett egykori gitárossal, az akkoriban Spacecafe néven alkotó Takács Péterrel és a Publo Hunny basszgitárosával, Hammer Zsolttal lépett színpadra a Sziget Chill Gardenben, ahol közösen Spacecafe és Fonogeri számokat játszottak élőben.

2011-ben újabb LP jött „Golden Age” címmel, mely az alkotó egyfajta tisztelgése életének ezen szakasza előtt. Az albumon található számok kb. egyharmada azóta is a leghallgatottabbak közé tartozik.

Két év várakozás után, 2013-ban egy szögletesebb és törtebb electronica album, a „Dark&Noisy” következett, sötét hangzással, és szintén nagy sikerrel.

2014-ben ismét fellépett a Szigeten – ezúttal szólóban – egy 3 órás anyaggal, melynek a „Forgotten Shades” (Elfeledett árnyalatok) címet adta.

2015-ben egy nyári kánikula ihlette a „Seven Pearls” c. albumot, melyen 7 új track található, stílusában a korábbiaktól kicsit eltérő, dance, house, new disco jellegű alkotások. A Seven Pearls az egyik leghallgatottabb rövid album lett, talán a dinamizmusa és az átadott vidámabb, napfényes hangulatok miatt, illetve a masteringben történt változtatások miatt egyszerűbb eszközökön is élvezhető.

2016-ban hosszas előkészület után készült el Shiny Winds (Fényes Szelek) c. albuma, mely visszatér a korábbi downtempo vonalhoz, de nem a sötétebb, hanem – címéből átfejtve – a napfényes, nyárias, boldog élményekhez. Gitárok, dallamok, szerelem, romantika. Ez meg is hozta az eredményt, időarányos hallgatottságában lekörözte a korábbi, népszerű nagy albumokat, az interneten kiemelt figyelemmel kísérik a chillout és lounge stílust kedvelők.

Ugyanebben az évben egy 4 trackből álló mini albumot jelentetett meg ’56 címmel, szabad felhasználásra, szomorkás, szürke, baljós hangulatú aláfestőzenékkel. Ez nem véletlen, hiszen az ‘56-os forradalom évfordulójára publikálta abban a reményben, hogy rövid dokumentumfilmekhez, kiállításokhoz fogják használni.

Fotós barátjával, Balázs Zsolttal közösen készítették el Csendsóhaj c. 30 perces fotóvideójukat, amelyhez Zsolt a koncepciót és a képi anyagot, Gergő pedig az aláfestőzenét komponálta, kifejezetten a képekre és a történetre asszociálva. Az anyag nem került internetre, csak limitált szériás pendrive-on rendelhető.

Fonogeri zenéje nem függ stílusoktól, de mindenképpen electro, amely nincs kiadói korlátok és címkék közé szorítva. Saját útját járó művész, aki mindenben ki akarja próbálni magát, amihez affinitást érez.

A mai napig francia, német, spanyol, brit, olasz, kanadai bárokban, éttermekben, egyéb klubokban, divatbemutatókon, élményvideókban és reklámfilmekben játsszák zenéit hangulati aláfestésként, 2017-ig napi átlag 4000 stream és 150 letöltés mellett.

Fonogeri az idei Campus csütörtöki programjában lép fel, j23.00-tól

Facebook | Jamendo | Youtube

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.