Élet a dubstepen túl

Tshabee, régi barátunk karrierje legújabb állomásához érkezett. Napvilágot látott ugyanis legfrissebb EP-je, a System Error a Babylon Records gondozásában.

A Plasticine Ritmo, bevallom, számomra inkább egy nagyvárosi dzsungelt idéz, mintsem egy trópusit, de ezen nem fogunk összeveszni. Tshabee úgy képviseli a bass musicra jellemző egyszerűséget és letisztultságot, hogy eközben egy pillanatig sem unalmas a zenéje. Minden részletet aprólékosan kidolgoz, és mindig tartogat valami meglepetést. A Regime Race szinte “egyenes” ritmusa a bass music egy újabb lehetséges jövőjét mutatja meg. Nagy segítség lesz ez a szám azoknak a partyba járóknak (és DJ-knek nem kevésbé), akiknek gondot okozott a lábaikat a bonyolult tört ütemekhez igazítani. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyszerű lenne Tshabee új EP-je. Sötét, de nem komor, mély, de nem depressziós.

Ezt mondta Tshabee a recorder.hu-nak: “Érzésre, hangzásvilágra hasonló vonalon mozog, mint az előző babylonos megjelenéseim; tribal, natura, őserő, ilyesmik. Konkrétabb vizualizációban, bevallom, a kedvesem volt egy kicsit a segítségemre. A Plasticine Ritmo, mint a címe is árulkodik, egy gyurmaember barangolása a dzsungelben, ami szerinte félelmetes, szerintem nem. Ez a gyurmaember – ha úgy tetszik – a dzsungel szélén lévő pálmalevelet félrehúzva pillantja meg a Regime Racetörténéseit, de nem nagyon érti. Itt nagyban folyik a mókuskerék, rabszolgahajtás, hogy valaki kénye kedvéért álljon az a (jelen esetben) piramis, amibe beteheti majdan a seggét. Érdekes, itt szintén megjelenik egyfajta ostorozásszerű hang, és szintén egyik track a másiknak kiegészítője/párja, mint a Punishment EP-nél. Szóval itt a kívülálló, érintetlen (gyurmaember) egyén és a valamilyen rendszerbe szervezett tömeg ‘piramisa’ áll szemben egymással. Némileg társadalomkritika szaga lehet, de az eddig elmondottakban még hiba nincs – születik, él, meghal, mint minden. A jelenbe vetítve inkább a megújulás, a változás késlekedését emeli ki, s ennek a tortának a habja, hogy megvilágosodás híján már maga a rabszolga ostorozza magát… és ezt nem érti a ‘setétből’ jött gyurmafaszi. Itt leledzik valahol az a glitch, az a fránya system error. Na, de a lényeg a zene, addig is abban át lehet élni nagynak, kicsinek, amit szeretne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.